Dacke Lever av Anna-Karin Karlsson

  • 245 kr
Dela

Dacke Lever av lokala författaren Anna-Karin Karlsson

Under åren 1542-1543 var det stor turbulens i Sverige. Bondeledaren Nils Dacke stred för Sveriges fria handel, och för ”gammalt och fornt”. Han blev ett så stort hot för den svenske kungen Gustav Eriksson Vasa, att kungen förberedde sin flykt till Tyskland.

Dacke lever är första delen av två där författaren beskriver hur historien hamnade hos henne, för att sen levandegöra upprorsledaren Nils Dacke, från barndomen fram till hans död 1543. Här får vi ta del av Dackefejden ur en ny synvinkel, månne är det hans egen?

Kärlek, passion, ond bråd död sammanvävt i en historiskt korrekt roman (så långt det är möjligt) om den störste upprorsledaren genom Sveriges historia. Boken väcker frågor. Vem är Aren? Finner kung Gustav Wasa alla Dackes släktingar för att röja dem ur vägen? Altartavlan Helga Lösen- kunde den verkligen rädda liv?

Boken utspelar sig i Småland, Stockholm, Skokloster och i södra Östergötland, med tonvikt på Ydre där författaren själv lever och verkar sedan snart 20 år. Ett av de sista slagen utspelade sig vid Sunds kyrka i Ydre. Kanske gick det till just såhär.


Författaren Anna-Karin Karlsson är reporter hos Östgöta Correspondenten
och har tidigare arbetat på Smålands Tidningen under många år. Vid sidan om skrivandet är hon engagerad i det lokala föreningslivet och i bygden och ser sig själv som ambassadör för hembygden. Hon är lantbrukarhustru och bor på mjölkgård med man och barn, kor, hästar, grisar och höns. Hon debuterar med romansviten Dacke lever under eget förlag.