Kan växten humle vara en viktig del i framtida behandlingar av hudsjukdomen atopiskt dermatit?


Behandling av atopiskt eksem

Atopisk dermatit, eller atopiskt eksem som det också kallas är en kronisk hudsjukdom som orsakar klåda, rodnad, fjällande  torr hud och hudinfektioner.
Den exakta orsaken till atopisk dermatit vet man ännu idag, men det tros vara relaterat till en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Behandling inom sjukvården av atopiskt eksem görs med hjälp av mjukgörande, återfuktande krämer och kortisonpreparat/ kalcineyrinhämmare.


Nya studier med humle

De senaste åren har humlen blivit alltmer förekommande i studier kring dess hälsofördelar, nya studier har visat att hudsjukdomen atopiskt dermatit kan vara behandlingsbar med humlens innehåll i framtiden.


Humle innehåller föreningar som xanthohumol och isoxanthohumol, som har visat sig ha potenta antioxidanter,  antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter. Dessa föreningar kan hjälpa till att minska hudinflammation, lindra klåda och förbättra hudens återfuktning hos personer med atopisk dermatit. 

Kliniska studier i behandling av atopiskt eksem

I en klinisk studie undersöktes 50 patienter med atopiskt eksem, de behandlades med en kräm innehållandes humleextrakt. Resultaten visade att krämen med humleextrakt var effektiv för att minska symtom som klåda, rodnad och torrhet hos deltagarna.


Fler omfattande studier krävs

Det är viktigt att notera att även om dessa egenskaper hos humle är lovande och vi gläds över de hälsofördelar som nya studier visar, så behövs mer forskning för att fastställa humlens effektivitet vid behandling av atopisk dermatit hos människor.

Humle i HUMLE?

Våra produkter innehåller humle, men är registrerade hos Läkemedelsverket och reglerade av kosmetikalagstiftningen. Denna text hänvisar till studier gjorda på humlen, Humulus lupulus som växt. 

Lider du av atopiskt eksem, så rekommenderar vi att du rådgör med din läkare kring din symptombehandling.