Våra ingredienser

Unika egenskaper

Vi återupprepar här vad olika källor på nätet säger om våra ingrediensers egenskaper, vi har dessa produkter i olika produkters recept. Vi säger däremot inte att de har någon hälsofrämjande effekt just i våra salvor eller tvålar. läs gärna mer om de lagar och regler som vi förhåller oss till som producenter under "om oss".

Humle

Låt oss rada upp vad vetenskapen har identifierat att dess oljor, förutom att krydda ölen med kan göra för nytta:

  • Konserverande (Därav dess funktion i öl, ja förutom smaken då!)
  • Antibakteriell 
  • Antiviral
  • Antifungeral (Alltså kan den dämpa och avlägsna kliet i områden drabbade av svamp, säger de)
  • Mentalt lugnande (Användes förr som medel för "hysteriska" personer)
  • Flavonidstinn (Choklad, blåbär och acai, släng er i väggen!)
  • Hormonpåverkande (Innehåller Estrogen, som påminner om Östrogen)
  • Anticancerogen (I Japan förädlas en specifik klon för just detta ändamål, går ej att köpa  den specifika sorten för oss vanliga dödliga)

Kakaosmör

Kakosmöret ger en mycket fet känsla på huden och stannar kvar där; det tar flera timmar för fettet att absorberas.  
Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Kakaosmör innehåller essentiella fettsyror, rika på antioxidanter som bekämpar fria radikaler och även återfuktar huden på djupet. Innehåller också en hög halt av E-vitamin, som hjälper till att reparerar huden och stimulera cellförnyelsen. Kakosmör doftar härligt djupt utav choklad.

Sheasmör

Sheasmör är rikt på mjukgörande ämnen, den har antiinflammatoriska egenskaper och antioxidanter och kan minska inflammatoriska hudsjukdomar. Den innehåller även vitamin A och E som skyddar hyn från att skadas av solens skadliga UV strålning. Vitmanin E lugnar även torr hud och förbättrar hudens elasticitet, så det är extra bra för åldrande hy.

Mandelolja 

Mandelolja är väldigt bra för mindre hudproblem, såsom torr hud eller herpes.  Den sägs lindra klåda, skydda hyn från utslag, lindra smärta, mjuka upp svullna områden och lindra irritation.

Kokosolja

Kokosolja innehåller laurinsyra och kaprylsyra som kroppen gillar. den har antiinflammatoriska egenskaper, och sägs dämpa blåmärken och påsar under ögonen.

Ricinolja

Ricinoljan är fylld med antioxidanter. Den passar alla hudtyper men har visat sig ge fantastiska resultat vid akne just på grund av sin förmåga att rengöra på djupet och lösa upp fett i porerna. Ricinoljan sägs även minska värk och smärta, behandla sår och fungera som ett kraftfullt svampmedel.

Olivolja

Olivoljan sägs vara bra på torr och sprucken hud, och innehåller hög andel enkelomättat fett, antiinflammatoriska polyfenoler, klorofyll, E-vitamin och antioxidanter samt den vanligaste fettsyran; enkelomättad oljesyra (Omega 9).

Bivax

Bivax skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig hy. Vaxet har också antibiotiska egenskaper.  

Rapsolja

Rapsolja är särskilt bra till torr hud och mot eksem. Den innehåller antioxidanta tokoferoler (vitamin E) och flera fytosteroler som verkar anti-inflammatoriskt och skyddande. I en svensk studie av raffinerad rapsolja fann man att den kan lindra klåda och hudirritationer nästan lika bra som kortison, antagligen på grund av den höga halten steroler; steroler från oljan är ännu bättre än kortison. 

Eteriska oljor

Eteriska oljor är koncentrerade plantextrakt som innehåller den naturliga doften och smaken, eller själva "essensen" av dess källa.  De utvinns genom olika former av destillering. De kan inhaleras eller appliceras på huden. De kan stimulera doftsinnena och ha medicinska effekter när de absorberas av kroppen. Det finns över 90 typer av eteriska oljor, var och en med sin unika doft och potentiella hälsofördelar.