HUMLE som hudvårdsföretag växte fram när vi som en av sveriges första humleodlare sedan 50 talet började fördjupa oss i denna spännande växt.Till en början var tanken att vår odling skulle förse Sveriges microbryggare med ekologisk, svenskodlad aromhumle. Men att det sedan blev just hudvård av vår humle, det var en kombination av intresse, upptäckarlusta och en hänförelse för vilken power det är i denna plantan!

Humlen inom folkmedicinen.

Humlens egenskaper har varit folkligt känt i minst 2000 år och under en tidsperiod var det lag på att varje "hemman" skulle odla, och betala humle som skatt till kronan. Den var avgörande för att kunna konservera färskvatten och därmed hålla armeérna igång.

No alt text provided for this image
Humle odlades på gårdar runtom i hela norden.

De senaste åren har vetenskapen funnit intresse för humlen och studierna börjar en efter en bekräfta det man förstod förr inom folkmedicinen.

Vårt brinnande intresse och förståelsen för vår egna svenskodladesuperplanta är något vi verkligen vill dela med oss av!Behandling av atopiskt eksem

Då vi arbetar med hudvård, är det nära till hands att dela med oss av en sammanfattning av några studier kring vad just humlens innehåll kan göra kopplat till hudproblem.

Atopisk dermatit, eller atopiskt eksem som det också kallas är en kronisk hudsjukdom som orsakar klåda, rodnad, fjällande torr hud och hudinfektioner.

Den exakta orsaken till atopisk dermatit vet man ännu idag, men det tros vara relaterat till en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Behandling inom sjukvården av atopiskt eksem är främst symptomdämpande behandlingen består oftast av mjukgörande, återfuktande krämer och kortisonpreparat/ kalcineyrinhämmare.


HUMULONE

Humlen är rik på humuloner och lupuloner som har antioxidant- och antiinflammatorisk effekt på cellerna i det översta hudlagret. Det översta hudlagret agerar som kroppens skyddsbarriär mot kyla, UV-strålning, bakterier och virus.

Specifikt förgreningarna xanthohumol och isoxanthohumol, är potenta antioxidanter. De är antiinflammatoriska och har antimikrobiella effekter. Dessa föreningar kan hjälpa till att minska hudinflammation, lindra klåda och förbättra hudens återfuktning hos personer med atopisk dermatit. 

I en klinisk studie undersöktes 50 patienter med atopiskt eksem, de behandlades med en kräm innehållandes humleextrakt. Resultaten visade att krämen med humleextrakt var effektiv för att minska de mest vanliga symtomen som klåda, rodnad och torrhet hos deltagarna.

Humleextrakt vid akne, varbölder och hårsäcksinflammationer?

Det finns tillfällen i livet där vi alla någon gång får problem med vår hud.

Akne är en av våra vanligaste inflammatoriska sjukdomar, där 70-95% av alla tonåring drabbas tillfälligt av problemet, och ca 19% bland vuxna.

När det uppstår en hormonell obalans i kroppen så ökar talgproduktionen i huden och i hudens porer och celler finns bakterien P. acnes (Propionibacterium acnes) P. acnes livnär sig på just fett och talg vilket frisätter ämnen som startar en oxidativ stress och inflammation i poren. Det är då vi får acne, eller finnar som vi vi även kallar det.

Förutom P. acnes finns det andra bakteriestammar i hudens porer, där S. aureus (Staphylococcus aureus) kan orsaka andra hudinflammationer som spikböld, (Furunklar), Varbölder (Abscesser) och hårsäcksinflammationer. (Follikuli)

Idag behandlas allvarliga inflammationer i huden med antibiotika, men då ca hälften av P. acnes bakterierna blivit antibiotikaresistenta så har forskarna börjat titta närmre på vad man kan få för hjälp av växtriket.

No alt text provided for this image
Alla former av behandlingar förr var inte av godo. Men just den här är högaktuell!

Kliniska studier kring humle

I en studie från januari 2019 testade forskarna om humle kunde ha verkan mot bakterierna som orsakar akne och hudinflammationer. 

De fann att humulonerna och lupulonernas antimikrobiella aktiviteter fungerade mot både P. acnes och S. aureus. (Inklusive MRSA, S. aureus som är resistent mot viss antibiotika) Den gel som användes för att applicera humleextraktet visade på överlägsna resultat jämfört med placebo-gelen, som inte innehöll humleextrakt.

Visst är det fantastiskt att vi kan utveckla våra behandlingsmetoder för många vanligt förekommande problem från en galen högväxande planta som ofta ses som ett jobbigt ogräs?

Fler omfattande studier krävs

Det är viktigt att notera att även om dessa egenskaper hos humle är lovande och vi gläds över de hälsofördelar som nya studier visar, så behövs mer forskning för att fastställa humlens effektivitet vid framtida behandlingsmetoder.

Humle i HUMLE?

Vi vill även framhålla är att även om dessa studier är spännande kring humlens verkan, så är våra produkter ej framtagna för att ha någon medicinsk effekt och vi har inga egna genomförda studier som påvisar att humlen som vi använder har det heller. Vi säljer enbart våra produkter som “kosmetik” under läkemedelsverkets förordningar för hudvård.

Och sist, men inte minst, lider du av atopiskt eksem, akne eller andra hudrelaterade problem så rekommenderar vi att du rådgör med din läkare för att få rätt behandling. 


Vill du fortsätta fördjupa dig, kan du gå vidare genom att själv läsa de publicerade studier ´som vi sammanfattat i denna text.

https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/hud-venereologi/atopiskt-eksem/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20144742/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23802910/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34204644/


Skriven 2023 av HUMLE Från Kalvsved AB