HUMLE  från Kalvsved

Vi tillverkar ekologiska smörjor och tvålar av 100% ekologiska, vegetabiliska oljor. I recepten tillför vi humleolja som vi utvinner ur vår egenodlade humle. Våra hudvårdsprodukter är registrerade hos läkemedelsverket och följer reglementet för god tillverkningssed.

Om oss som driver HUMLE från Kalvsved

På gränsen mellan Östergötland och det Småländska höglandet ligger byn Kalvsved, där bor och verkar familjen Forsell/ Helmin. Vi består av Elina Forsell och Tobias Helmin med våra två barn i förskoleåldern. Vi är KRAV anslutna och brukar gårdens marjer

På markerna betar våra djur, och på vallarna tar vi in ensilage och hö. På ett halv hektar odlar vi humle.  

Vi har bott här sedan 2013 då vi gemensamt lämnade Stockholm, och vad det livet innebar för att leva ett liv utanför 8-5. HUMLE från Kalvsved har sakta vuxit fram dels ur tillgången på egen humle och dels ur intresset för naturens fantastiska råvaror och vad den kan göra för oss människor och våra djur. 

Oktober 2019 gick startskottet för det som nu är HUMLE från Kalvsved. De första 9 månaderna huserade vi hemma på gården, men stod snabbt inför dilemmat att ha vuxit ur oss själva. Istället för att dra igång ett byggprojekt här hemma så hyr vi stora, fina tillverknings och kontorslokaler i grannsamhället Rydsnäs. Sedan Augusti 2020 har vi anställt och är nu flera som arbetar tillsammans. 

Vi gör, allt själva ( Ibland undrar man själv varför... 😊)

Vi odlar humlen, utvecklar hemsidan, fotog´raferar, skapar content till vår marknadsföring, sköter vår marknadsföring. Vi tillverkar våra produkter, förpackar den, hanterar den och skickar ut ordrar till våra kunder och slutkunder, vi administrerar och produktutvecklar. Det positiva i detta är att vi kan röra oss snabbt, ha insikt i allt och kan agera efter behov och samtidigt ha väldigt roligt tillsammans. Det som kan vara baksidan är att det ibland är svårt att hinna  prioritera alla områden samtidigt.

HUMLEODLINGEN

Humlen växer från 0-8 meter under sommaren, den har rotsystem som kan nå 6 meter djupt, den skapar kottar med körtlar som producerar det "gula guldet". I lupulinet, som det heter har man hittills funnit över 600 aktiva ämnen, förutom dess konserverande och smakgivande egenskaper i bryggning, så kan den här växten ge oss mer än så.

Låt oss rada upp vad vetenskapen har identifierat att dess oljor, förutom att krydda ölen med kan göra för nytta:

 • Konserverande (Därav dess funktion i öl, ja förutom smaken då!)
 • Antibakteriell 
 • Antiviral
 • Antifungeral ( Alltså kan den dämpa och avlägsna kliet i områden drabbade av svamp, säger de)
 • Mentalt lugnande ( Användes förr som medel för "hysteriska" personer)
 • Flavonidstinn ( Choklad, blåbär och acai, släng er i väggen!)
 • Hormonpåverkande (Innehåller Estrogen, som påminner om Östrogen)
 • Anticancerogen ( I Japan förädlas en specifik klon för just detta ändamål, går ej att köpa  den specifika sorten för oss vanliga dödliga)
Humle är en spännande växt som man kan prata mycket om, mer om den finns att läsa här https://www.butik.kalvsved.se/sidor/om-humle

och här: https://www.butik.kalvsved.se/sidor/publicerade-studier-kring-humlens-egenskaper


Lokalt tillverkat​​​​

Vi tillverkar våra produkter för hand i YDRE, södra Östergötland med humleolja från vår egna ekologiska humleodling på vår gård Kalvsved Södergård. 

Alla moment hela vägen fram från att rensa ogräs i humleodlingen till att till slut sätta etiketten på flaskan, kartongen eller glasburken hanteras för hand. Tillverkning av humleolja och våra produkter sker i grannsamhället Rydsnäs, i Ydre kommun.

Våra råvaror:

Våra tvålar, oljor, salvor och bodybutters innehåller 100% växtbaserade oljor, alla av högsta kvalitet med ekologisk certifiering och spårbarhet ända till producenten som odlar växten oljan utvinns ur. Det enda som inte är helt vegetabiliskt är produkterna som innehåller bivax, som är köpt direkt från Bigårdar i Sverige utan mellanhänder.

Vi har valt att producera helt oljebaserade produkter, detta gör att vi får väldigt dryga produkter. Dvs 100% produkter med ursprung från växtriket.

I och med att vi inte har vattenbaserade produkter så behöver vi inte tillsätta konserveringsmedel. 

Vi behöver därmed heller inte tillsätta ämnen som är vanligt förekommande i vattenbaserade produkter. Vi har valt att använda oss av ekologiska eteriska oljor för doftsättning, och för att vi även tror att dessa bär med sig fler härliga egenskaper än bara doft. Det gör att vi har valt bort att använda syntetiskt framtagna doftoljor.

Vad som skiljer oss främst från andra som tillverkar ekologisk hudvård är att vi tillsätter humleolja som vi utvinner från vår egna kravmärkta humleodling. 

Vi säljer produkter för:

 • Människa
 • Hund
 • Häst