OM OSS OCH KALVSVED

På gränsen mellan Östergötland och det Småländska höglandet ligger byn Kalvsved, där bor och verkar familjen Forsell/ Helmin. Vi är KRAV anslutna och brukar vår egen samt granngårdarnas mark. 

På markerna betar våra djur, och på vallarna tar vi in ensilage och hö. På ett halv hektar odlar vi humle.  Vi tillverkar smörjor och tvålar under namnet HUMLE med humleolja från vår egna gård och endast ekologiska ingredienser.

HUMLE - Smörjor & Tvålar

Vi tillverkar ekologiska smörjor och tvålar av 100% ekologiska, vegetabiliska oljor. I recepten tillför vi humleolja som vi utvinner ur vår egenodlade humle. Våra hudvårdsprodukter är registrerade hos läkemedelsverket och följer reglementet för god tillverkningssed.


HUMLEPLANTOR

I vårat "bibliotek" av humle har vi olika kända sorter för ölbryggning. Dessa kan man få ta del av genom att lägga en beställning under våren, för att sedan få en humlestickling från just den valda sorten. Vi driver upp små plantor från sticklingar i små kuber, som vi sedans skickar ut till kund med posten. Beroende på väder, vind och tillväxt planerar vi att skicka dem under juni.

HUMLEODLINGEN

Humlen växer från 0-8 meter under sommaren, den har rotsystem som kan nå 6 meter djupt, den skapar kottar med körtlar som producerar det "gula guldet". I lupulinet, som det heter har man hittills funnit över 600 aktiva ämnen, förutom dess konserverande och smakgivande egenskaper i bryggning, så kan den här växten ge oss mer än så.

Låt oss rada upp vad vetenskapen har identifierat att dess oljor, förutom att krydda ölen med kan göra för nytta:

  • Konserverande (Därav dess funktion i öl, ja förutom smaken då!)
  • Antibakteriell 
  • Antiviral
  • Antifungeral ( Alltså kan den dämpa och avlägsna kliet i områden drabbade av svamp, säger de)
  • Mentalt lugnande ( Användes förr som medel för "hysteriska" personer)
  • Flavonidstinn ( Choklad, blåbär och acai, släng er i väggen!)
  • Hormonpåverkande (Innehåller Estrogen, som påminner om Östrogen)
  • Anticancerogen ( I Japan förädlas en specifik klon för just detta ändamål, går ej att köpa  den specifika sorten för oss vanliga dödliga)