Gör ditt egna surskölj med äppelcidervinäger för ditt hårVarför pratar man ofta om surskölj i samband med att tvätta sig med en fast schampotvål?Din hårbotten är en sur miljö

PH värde är ett mått på hur surt eller basiskt något är. Skalan går från  0 (mest sur) till 14 (mest basiskt), och din hårbotten bör ha ett PH  värde på mellan 4,5 och 5,5. Det här är intervallet som främjar hälsosam hårväxt och balanserar hårbotten för att förhindrar mjäll, klåda och torr hårbotten. Ibland behöver vi en hjälp på vägen, det är då man brukar prata om "surskölj".


Det är vanligt inom ”fast tvål-världen” att prata om användandet av surskölj när man gått över till att schamponera sitt hår från flaskschampo till schampotvål, då den fasta tvålen skapar en mer basisk miljö än den optimala på 4,5-5,5. 

(Dock här vår erfarenhet på HUMLE att de flesta av våra kunder inte behöver använda surskölj, mer än som punktmarkering vid tillfällen när hårbotten får en obalans utöver det vanliga.)


Vad är surskölj, var köper man den, eller hur gör man den?

Surskölj är en hemmablandning av äppelcidervinäger och vatten som hälls i håret efter schamponering. Äppelcidervinäger görs av äpplen, där där sockerarterna i en jäsningsprocess skapar ättiksyra, vilket ger äppelcidervinäger dess sura egenskaper.  Det är denna syra som är det verksamma ämnet i sursköljet! Den sura naturen hjälper också till att ta bort överflödig talg, smuts, döda hudceller och produktuppbyggnader från tidigare syntetiska hårprodukter ifrån hårbotten, vilket i sin tur till att förhindra tilltäppta porer, inflammation i hårbotten och mjäll. 

Utöver detta  så är äppelcidervinäger även rik på probiotika, vilket hjälper till att återställa den naturliga balansen i hårbotten. Det sägs även att användandet av surskölj kan stimulera hårväxt genom ökad blodcirkulation till hårbotten, vilket i sin tur hjälper till att ge näring till hårbotten och främja hårväxt.


DIY- Gör din egna ”Surskölj”

Gå till köket, ta fram och blanda följande:

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten


Det är viktigt att du späder ut äppelcidervinägern, då för stora mängder kan torka ut hårbotten. Häll blandningen över hår och hårbotten efter tvätt, låt det sitta i några minuter och skölj sedan av som vanligt med kallt vatten.


Spetsa sursköljet med eteriska oljor

Har du en problematisk hårbotten kan det även vara läge att droppa i eterisk olja av tex Tea tree eller Rosmarin för att ge skalpen  det extra för att minska nivåerna av diverse bakterie och jäststammar som frodas i en miljö med mjäll, utslag och klåda. Men först föreslår vi att du kommer igång med din tvål från HUMLE.  Tycker du inte det känns riktigt hundra att bara tvätta sig med tvålen, så testa att lyfta in en kopp surskölj nästa gång du tar en dusch.

För att lättare hitta just din tvål hos HUMLE har vi satt samman ett snabbquizz, där du kan få en rekommendation utifrån vår erfarenhet vilken som kan passa just ditt hår.

Ca 95% av de kunder som ger oss feedback  på användandet av våra HUMLE-tvålar ger oss lovord och beskriver hur det fungerat för just dem. Sedan finns det alltid de som det inte fungerar bra för, eller som inte kommunicerat det med oss. men precis som med allt annat så passar inte allt för alla. :)

Lycka till! :)


Villl du få guidning i vilken schampo-tvål som kan passa just dig?

Ta vårt snabbtest via länken här:

Vill du läsa mer om våra tvålar så gör du det via den här länken.