Sötpotatis EKO 4kg

  • 199 kr

Dela

Köp din frukt från Finca Solmark, spara pengar på frakten och hämta ut hos oss på Kisavägen 8  i Österbymo vid fasta utlämningstider. 

Beställningsperioder: Se kategorin FRUKT för aktuella tider för beställning och hämtning.

Beskrivning av produkten från Finca solmark


Sötpotatis 4kg EKO

I Andalusien odlas det gott om sötpotatis, eller boniato som man säger på spanska. De vanligaste sorterna är California och Beauregard. En av våra grannar odlar Beauregard i mindre skala, en sötpotatis som man enkelt känner igen tack vare dess färg – den är väldigt orange invändigt.

Nuförtiden har man till och med på berömda snabbmatsrestauranger börjat servera friterad sötpotatis som ett alternativ till pommes frites. Den är rik på olika vitaminer och stärkelse.

Den kan odlas i växthus i Sverige och vi tog mest med ett mindre antal kilon hem för att hjälpa en eko-granne att kunna sälja sina varor. Vi säljer dem i lådor om 2 kilo.

Frukten förvaras likadant som potatis – svalt (6-10c), torrt och mörkt.

Jag älskar Medelhavet – livsfilosofin, råvarorna och maten. För några år sedan bestämde jag mig för flytta ner till Spanien för att göra hälsosam och ekologisk olivolja på min alldeles egna gård, eller finca som det heter på spanska.

Det var inte ett svårt beslut att även börja odla avokado och en hel del annat. Faktum är att vi har över 200 olika sorters fruktträd, många i rent experimentsyfte.


Vår ekologiska frukt är ekologisk på riktigt! Inga konstgjorda etylenbehandlingar för att snabba på mognaden av frukten på artificiell väg (”godkänt” inom ekologisk odling, men inget vi sysslar med). Vår frukt mognar på träden och plockas så nära sin perfekta mognadsgrad som möjligt. Sen tar det ungefär en vecka hem till ditt köksbord. Bra va?!

Eftersom vi gillar att göra saker lite extra bra så har vi valt att utveckla en variant av den gamla klassiska banankartongen, en riktigt rejäl låda som fraktar frukten varsamt och utan stötar som lätt sker i enklare förpackningar. Vi förpackar frukten i rejält med träull och allting sker helt för hand. Kartongen kan sedan med fördel återanvändas för att förvara saker i, eller varför inte som en låda för katten?

Jag hoppas verkligen att det märks, och att du uppskattar kvalitén på vår frukt. Vi lägger stor omsorg och mycket engagemang i vår produkt – för att kunna tillfredsställa även den mest kräsne gastronomen. 

Namnet, Finca Solmark, är en hyllning till det östgötska lilla kvarteret Solmark i Vikingstad, där jag växte upp. Har du vägarna förbi södra Spanien är du varmt välkommen att besöka oss på gården och smaka på finca-livet, i en kombination av det bästa ur svensk och spansk filosofi.