Cherimoya EKO 2kg

  • 149 kr
Dela

Ekologisk cherimoya från Málaga

En hel efterrätt i en och samma söta och fina frukt!

Cherimoya (eller Kirimoja som man nog kan säga och skriva på svenska) är frukten från en gömfröväxt i Magnoliaordningen (Magnoliales). Det är en ordning som justerats en hel del under åren och där det enbart i Cherimoyafamiljen (Annonaceae) finns 130 släkten och över 2300 arter.

De växer vanligtvis i tropiska områden och de vanligaste ätbara sorterna är Fino de Jete (efter staden Jete i Granada-provinsen och den sort vi har), Bronceada (Chile), Concha Lisa (Chile) och White (Santa Barbara/Kalifornien). De delas vanligen upp i olika sorter beroende på hur skalet ser ut (ungefär som många gör med avokado – släta eller skrovliga). I Spanien har frukten odlats sedan ungefär 1750 och står idag för ungefär 80% av världens produktion. Pawpaw-frukten är en kusin till cherimoyan.

Det är en frukt som odlas på hög höjd (hörs på namnet som kommer från Andernas quechua – Chiri = kall, Muya = Frö) och som kommit att bli mycket omtyckt för sin utsökta smak och goda egenskaper i övrigt.

Frukten plockas när den uppnått 17 Brix, kan ha uppåt 20% socker, är rik på proteiner (2%) och Vitamin B1, B2, B6, kalcium, järn, fosfor mm.

De stora fröna är lätta att plocka bort och innehåller annonacina vilket är ett neurotoxin som inte ska intas i stora mängder då det kan hjälpa till att ackumulera tauproteiner i hjärnan.

Fruktköttet är vitt när frukten är mogen att äta och man skär med fördel upp den som ett äpple och gröper ur och äter fruktköttet med en tesked, kärnorna kan pillas bort med skeden.

Vi har cherimoya från oktober till framåt mars och de odlas av en kompis till mig uppe i bergen strax nordöst om Málaga (vi har lite cherimoya på fincan också, men inga större mängder).